Onderzoek voortvarend gestart

19-02-2021 | 09:50

In januari 2021 is Maria Chiara Gelmi, onder leiding van prof. Martine Jager, gestart met het onderzoek naar oogmelanoom. Vanwege COVID-19 was de eerder genoemde Mitalesh Singh niet in staat naar Nederland af te reizen. Deze Italiaanse arts is daarom ingevlogen om dit onderzoek uit te voeren. Daar zijn we blij mee! We stellen haar graag even voor.

“Ik heb geneeskunde en chirurgie gestudeerd aan de Universiteit van Pavia (Italië) en ik heb me gespecialiseerd in Oogheelkunde aan de Universiteit van Siena (Italië). Al eerder werkte ik samen met prof. Jager.

Het onderzoek richt zich op pigmentatie en stofwisseling (metabolisme) bij oogmelanomen.Oogmelanoom is een zeldzame ziekte en heeft een risico op uitzaaiingen van 50%. Hoewel het mogelijk is om de prognose van patiënten met een oogmelanoom te voorspellen, is het niet mogelijk om de ontwikkeling van uitzaaiingen te voorkomen of om uitzaaiingen te behandelen nadat deze zich hebben ontwikkeld. Het is bekend dat het risico op het ontwikkelen van oogmelanoom groter is bij mensen met lichte ogen en een lichte huid dan bij mensen met donkere ogen en een donkere huid. We weten ook dat lichte en donkere irissen verschillende verhoudingen bevatten van de twee soorten melanine (feomelanine en eumelanine), en verschillende onderzoeken hebben verschillen aangetoond in de routes van deze twee soorten melanine.

Mijn onderzoek is gericht op het onderzoeken van de verschillen in stofwisseling bij melanomen die zich ontwikkelen in ogen met een lichte iris (met hoger feomelanine) en in ogen met een donkere iris (met hoger eumelanine). Wij geloven dat het verkrijgen van meer inzicht in de stofwisseling van oogmelanoom en de micro-omgeving van de tumor tot nieuwe behandelmethoden zal leiden. Een mooi streven!”

Dankzij jouw gift is dit onderzoek gestart! We zien uit naar een mooie onderzoeksresultaten.

Ontzettend bedankt!